031 - 23 86 75 info@ventilationskontroll.nu

Nyheter

2018-06-12 10:00:00

Bilden ovan visar en säkerhetskontroll, dock ej från Göteborg Landvetter Airport.

Skönare i kön till Landvetters säkerhetskontroll

Friskare luft, bättre kyleffekt och lägre ljud. Det är några av effekterna efter att Ventilationskontroll bytt fläktsystemet på Göterborg Landvetter Airports säkerhetskontroll – och effekten håller i sig även under varma sommardagar.  

2012 stod den nya säkerhetskontrollen klar på Göterborg Landvetter Airport där man byggt ut och installerat nya band, röntgenmaskiner, satt upp glasfasader med mera. I samband med detta anpassades ventilationen i lokalen.
– Vi drog om kanalerna och anpassade tilluft- och frånluftsdon. Vi bytte dock aldrig fläktarna då, berättar Aleksandar Köster, VD på Ventilationskontroll. 

Friskare och tystare medan du väntar

Under vintern 2017 byttes även fläktarna ut. De gamla fläktarna var från 1977 när flygplatsen byggdes.
– Fläktarna till säkerhetskontrollen och donen för tilluftsspridningen är bytta. Det var ett stort jobb och själva fläktarna är också jättestora – vi fick stå i kammare och jobba, säger Aleksandar.

Efter att fläktarna blivit bytta har luften i säkerhetskontrollen blivit betydligt bättre. Idag kan du stå och vänta i kön till säkerhetskontrollen utan att det blir varmt och svettigt – även när temperaturen letar sig upp emot 30-gradersstrecket ute.
­– Miljön är mycket bättre, både för resande och personal. Ljudnivån i lokalen har blivit lägre och inneklimatet i säkerhetskontrollen har förbättrats. Luften trycks ner på ett annat sätt idag jämfört med tidigare vilket ger bättre kyleffekt, säger Aleksandar.

Passagerarna kommer först

Människorna som står och väntar i säkerhetskontrollen, det vill säga alla passagerare, och alla andra som vistas på flygplatsen kommer alltid i första hand när Ventilationskontroll är på Landvetter och arbetar.
– Om vi stänger av någonting måste vi se till att det finns en provisorisk lösning under tiden, vilket inte alltid är så enkelt. Därför kompenserar vi det genom att arbeta med fler personer på nätter när det inte är så mycket folk i rörelse, förklarar Aleksandar. 

Precis som alla andra måste även Ventilationskontrolls personal gå igenom säkerhetskontrollen innan de får gå in och arbeta på Landvetter flygplats.
– Nu har vi lärt oss rutinerna och tömmer fickorna i god tid innan, ser till att inte ha onödiga metallsaker på oss, ha plastskärp istället för bälte med metallspänne och hellre ha ett bälte med verktyg som man kan hänga av sig än att ha verktygen i fickorna, säger Aleksandar och fortsätter:
– Ofta får vi också supporta passagerare som frågar efter var gaten är eller när deras plan går. Resenärerna ser ingen skillnad på oss och Swedavias personal, så självklart hjälper vi till!

Ventilationskontroll har många uppdrag på Landvetter flygplats eftersom vi har ett ramavtal för drift och underhåll av inneklimatanläggningarna.
­– Det är roligt att jobba på Landvetter flygplats och med Swedavia. Både beställare och projektledare är mycket kompetenta och ligger i framkant när det gäller ny teknik, säger Aleksandar.Ventilationskontroll och Landvetter flygplats

  • Ventilationskontroll har haft ramavtal med Landvetter flygplats sedan 2011. Avtalet löper normalt tre till fem år åt gången och det senaste avtalet går ut 2020. Avtalet omfattar drift och underhåll samt ombyggnader av inneklimatanläggningar.

  • Exempel på andra jobb som Ventilationskontroll gjort på Landvetter flygplats är installation av ventilation i den nya ankomsthallen, ventilation i den nya informationsdisken i incheckningshallen samt en stor ombyggnad av installationerna till kontor och butiker då all ventilation byttes ut, renovering av kontor gjordes samt el, belysning och sprinkler gjordes om.

  • I genomsnitt finns mellan två och fyra personer från Ventilationskontroll och jobbar med uppdrag på Landvetter flygplats varje dag.På Landvetter flygplats har fläktsystemet bytts ut i säkerhetskontrollen, vilket ger bättre luftkvalitet.

2018-05-15 10:00:00

Restaurang Zamenhof valde Ventilationskontroll

Den tolfte april var det premiär för restaurang Zamenhof på Esperantoplatsen – ett nytt spännande tillskott i Göteborgs restaurangvärld. I den 1200 kvm stora lokalen ryms tre restaurangkoncept med olika inriktning; The Silver Lining, Café Gazette och Mayday. Mottagandet har varit översvallande och göteborgarna uppskattar att det är ett stort ställe med flera kök som gör att alla i sällskapet kan hitta sin favorit.

Vi på Ventilationskontroll, med projektledare Matz Flodin i spetsen, har varit med på ett hörn för att hjälpa till att skapa förutsättningar för matlagning på toppnivå. Matz berättar:
– Ventilationssystemet i en restaurang ska dels förse gäster och personal med ett bra inneklimat, men också transportera bort os och föroreningar – och detta helst med ett system som kan återvinna värmen i frånluften. Det har vi löst genom en form av batteriåtervinning, vilket gör att vi inte riskerar att få tillbaka lukt från matlagningen i tilluften.

Att laga mat över öppen eld ställer krav på ventilationssystemet

På restaurang Zamenhof ställer man höga krav på driftsäkerhet, samtidigt som det ska vara en enkel hantering, så att stressad restaurangpersonal kan styra funktionerna som man önskar. Jens Odén, delägare till restaurangen, berättar:
– Eftersom vi arbetar mycket med öppen eld i våra Asado-grillar och vedugnar, så är det viktigt att bygga ventilationssystemet rätt från början. Det ska till exempel inte behöva uppstå några brandicidenter, utan en brandhärd ska kunna hållas inom systemet tills vi åter har kontroll över den.
– Med Ventilationskontroll vet vi att vi får vi personligt engagemang, god kommunikation på plats, kunskap inom området och trygg leveranssäkerhet. För oss som arbetar med unika restaurangkoncept och inredningar är det avgörande att ha hittat en arbetsledare som förstår oss som kunder.

Att servera 600 matgäster om dagen kräver fokus

En lördag kan 1500-2000 gäster besöka restaurangen och det är av stor betydelse att logistiken i lokalen löper på.
– Vi är glada för vår engagerade personal och allas vårt fokus på service och kvalitet som verkligen genomsyrar verksamheten, säger Jens. Förutom restaurang Zamenhof har Ventilationskontroll installerat ventilationssystemen för de populära restaurangerna Barabicu, Tranquilo, Bellora, Stranger och hotell Pigalle från samma ägargrupp.
– Vi väljer att samarbeta med Ventilationskontroll i våra restaurangkoncept för att de förstår oss som kund, våra visioner, vilka funktioner vi söker och vilket utseende vi eftersträvar, säger Jens.

Utmaningar är till för att lösas

Projektledare Matz Flodin avrundar:
– Redan 2016 var vi med och förberedde lokalerna för en ny hyresgäst, medan själva installationsarbetet på plats i restaurangen började i september 2017 och avslutades inför påsken 2018. I det här projektet har utmaningen främst varit att det är tajt med tid och mycket människor som ska samsas på en stundtals begränsad installationsyta. Sedan ska man hitta en väg för stora kanaler rakt upp genom en befintlig byggnad – vilket kan vara en rejäl utmaning! Vi har varit allt från två till åtta personer på plats i perioder och haft "Ventilation" och "Styr" som egna entreprenader, medan "Rör" har varit en underentreprenör med två-fyra personer. Idag är vi stolta över ett gott slutresultat och en ny samlingspunkt i Göteborg!

2017-12-10 17:00:00

Bra luft, vad är det?

Kvaliteten på inomhusluften är avgörande för människors välbefinnande. Jonisering är en unik luftreningsteknik som efterliknar atmosfärens naturliga självrenande processer.

• För vilka fastigheter och vid vilka förhållanden passar jonisering bäst?

• Vilken är effekten på driftsekonomi och luftkvalitet?

• Hur påverkas människors hälsa?

• Vilka krav ska jag ställa på apparatur och installation?

Lyssna till experter som belyser dessa högaktuella ämnen, och passa på att ställa dina egna frågor i den avslutande paneldiskussionen.

Seminariet riktade sig till driftschef, fastighetsförvaltare, fastighetsägare, konsult inom privat eller offentlig förvaltning, samt till dig som har ett allmänt intresse för kvaliteten på vår viktiga inomhusluft i allt från kontorshus till flygplatser och sjukhus.

OBS! Datum för seminariet har passerat.

 

Programpunkter:

Vad är jonisering? Moderator Magnus Ödman, Circus Communication, inleder dagen och ger en kort introduktion till området jonisering.

Svenskt patent uppfyller Kinas höga krav Yngve Säwström, Ekoion, forskaren bakom en av världens mest moderna joniseringsutrustning berättar om sin uppfinningsresa.

VD:n har ordet Aleksander Köster, Ventilationskontroll, belyser hur jonisering av inomhusluft kan påverka energiåtgång, driftsekonomi, och de olika behov som finns för olika fastigheter.

Och i Småland går det jättebra Gustav Düringer, Torpa Ventilation/Carbion System AB, presenterar referenscase.

Med hälsan som förtecken Distriktsläkare Adam Löfving, Habo, redogör för hälsoaspekterna. Finns det några risker med joniserad inomhusluft? Vilka positiva hälsoeffekter kan vi förvänta oss?


Vill du veta mer om jonisering av inomhusluft? Kontakta oss!

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.