Restaurang Zamenhof valde Ventilationskontroll

Den tolfte april var det premiär för restaurang Zamenhof på Esperantoplatsen – ett nytt spännande tillskott i Göteborgs restaurangvärld. I den 1200 kvm stora lokalen ryms tre restaurangkoncept med olika inriktning; The Silver Lining, Café Gazette och Mayday. Mottagandet har varit översvallande och göteborgarna uppskattar att det är ett stort ställe med flera kök som gör att alla i sällskapet kan hitta sin favorit.

Vi på Ventilationskontroll, med projektledare Matz Flodin i spetsen, har varit med på ett hörn för att hjälpa till att skapa förutsättningar för matlagning på toppnivå.

Matz berättar:
– Ventilationssystemet i en restaurang ska dels förse gäster och personal med ett bra inneklimat, men också transportera bort os och föroreningar – och detta helst med ett system som kan återvinna värmen i frånluften. Det har vi löst genom en form av batteriåtervinning, vilket gör att vi inte riskerar att få tillbaka lukt från matlagningen i tilluften.

Att laga mat över öppen eld ställer krav på ventilationssystemet

På restaurang Zamenhof ställer man höga krav på driftsäkerhet, samtidigt som det ska vara en enkel hantering, så att stressad restaurangpersonal kan styra funktionerna som man önskar. Jens Odén, delägare till restaurangen, berättar:
– Eftersom vi arbetar mycket med öppen eld i våra Asado-grillar och vedugnar, så är det viktigt att bygga ventilationssystemet rätt från början. Det ska till exempel inte behöva uppstå några brandicidenter, utan en brandhärd ska kunna hållas inom systemet tills vi åter har kontroll över den.
– Med Ventilationskontroll vet vi att vi får vi personligt engagemang, god kommunikation på plats, kunskap inom området och trygg leveranssäkerhet. För oss som arbetar med unika restaurangkoncept och inredningar är det avgörande att ha hittat en arbetsledare som förstår oss som kunder.

Att servera 600 matgäster om dagen kräver fokus

En lördag kan 1500-2000 gäster besöka restaurangen och det är av stor betydelse att logistiken i lokalen löper på.
– Vi är glada för vår engagerade personal och allas vårt fokus på service och kvalitet som verkligen genomsyrar verksamheten, säger Jens. Förutom restaurang Zamenhof har Ventilationskontroll installerat ventilationssystemen för de populära restaurangerna Barabicu, Tranquilo, Bellora, Stranger och hotell Pigalle från samma ägargrupp.
– Vi väljer att samarbeta med Ventilationskontroll i våra restaurangkoncept för att de förstår oss som kund, våra visioner, vilka funktioner vi söker och vilket utseende vi eftersträvar, säger Jens.

Utmaningar är till för att lösas

Projektledare Matz Flodin avrundar:
– Redan 2016 var vi med och förberedde lokalerna för en ny hyresgäst, medan själva installationsarbetet på plats i restaurangen började i september 2017 och avslutades inför påsken 2018. I det här projektet har utmaningen främst varit att det är tajt med tid och mycket människor som ska samsas på en stundtals begränsad installationsyta. Sedan ska man hitta en väg för stora kanaler rakt upp genom en befintlig byggnad – vilket kan vara en rejäl utmaning! Vi har varit allt från två till åtta personer på plats i perioder och haft "Ventilation" och "Styr" som egna entreprenader, medan "Rör" har varit en underentreprenör med två-fyra personer. Idag är vi stolta över ett gott slutresultat och en ny samlingspunkt i Göteborg!